Malam tadi malas nak masak sebenarnye.. Lagipon minyak dh abish dan sangat malas nak pegi beli.. hahaha.. Jadi Mr.Jack kate nak makan sushi. Sebenarnye, barang nak buat sushi dh lame beli tapi memandangkan 'bamboo mat' takde so tak terase nak buat lah. Tapi malam tadi terase rajin plak nak buat. Apalagi, gune mende yang ade jelar.. hahaha... Janji jadi kan! Meh tengok ape mende yang aku ade, ko hado??? hahahaha...
Kalau pegi makan kat Sushi King agak mahal kan?? Nie korang bley wat sendiri dengan banyaknye dengan modal yang sikit. bawah RM50 dah dapat makan sushi yang banyak.. Nie bahan-bahannye :-
Nie bahan penting untuk wat sushi. Seaweed, Sumo Rice and Rice Vinegar.
Bahan-bahan nak buat Sushi nie senang jer...
3 keping Seaweed (kalau korang nak banyak pon boleh)
2 cawan Sumo Rice (korang masak cam masak nasi jer)
1 sudu Rice Vinegar
Garam (secukup rasa)
1 biji timun (potong panjang)
1 biji carrot
4 batang crabstick
3 biji telur (goreng cam telur dadar pastu potong memanjang)
Bamboo Matt (kalau takde gune plastik wrap tue cam aku buat)
Okie, seaweed korang bley carik kat mane-mane pasaraya seperti Giant, Econsave atau Tesco.. Mesti ade.. Hargenye pon blie yang murah jer.. Beli pack yang besar. korang jangan beli yang dh siap potong kecik-kecik.. kang ape pon tak bley! hahaha... Sumo Rice tue aku beli kat Tesco. Hargenye RM10.90 jer.. Then Rice Vinegar tue plak dalam RM8.00.. aku pon dh tak ingat sebab entah mane aku campak resit tue... hahaha... Yang laen-laen korang boleh carik kat memane kedai runcit.
Cara-caranye senang jer.. hehe..
Masukkan nasi yang dah siap masak tu dalam mangkuk (pastikan bukan mangkuk jenis2 besi tue) plastik pon okie sebab kita nak gaul nasi tue dengan cuka. Nanti tak pasal2 dapat perisa tambahan.. hehe...
Pastu letak Rice Vinegar kendian letak garam sikit.. Jangan banyak2.. Nanti masin sangat plak. Pastu gaul sume skali. Lagi satu, korang gaul tue kene guna sudu/senduk plastik/kayu jer bley k...
Okie,pastu apalagi.. kita rolling sama die!! hahaha.... bentangkan plastic wrap tue atau bamboo mat then korang letak seaweed atas tue.. Atas seaweed tue letak nasi dan sume inti2 sushi tue.. Timun,carrot, telur dengan crabstick.. Korang nak letak inti laen pon boleh.. ikut citarasa masing2.. Lepas tue ape tunggu lagi terus gulung jer..
Dah siap gulung sume sushi yang ade potong lar ikut size korang nak... Aku suke sedang2 jer.. Skali jer ngap! hahaha.. (nampak gelojoh aku tue)
Cara-caranye senang jer.. hehe..
Masukkan nasi yang dah siap masak tu dalam mangkuk (pastikan bukan mangkuk jenis2 besi tue) plastik pon okie sebab kita nak gaul nasi tue dengan cuka. Nanti tak pasal2 dapat perisa tambahan.. hehe...
Pastu letak Rice Vinegar kendian letak garam sikit.. Jangan banyak2.. Nanti masin sangat plak. Pastu gaul sume skali. Lagi satu, korang gaul tue kene guna sudu/senduk plastik/kayu jer bley k...
Okie,pastu apalagi.. kita rolling sama die!! hahaha.... bentangkan plastic wrap tue atau bamboo mat then korang letak seaweed atas tue.. Atas seaweed tue letak nasi dan sume inti2 sushi tue.. Timun,carrot, telur dengan crabstick.. Korang nak letak inti laen pon boleh.. ikut citarasa masing2.. Lepas tue ape tunggu lagi terus gulung jer..
Dah siap gulung sume sushi yang ade potong lar ikut size korang nak... Aku suke sedang2 jer.. Skali jer ngap! hahaha.. (nampak gelojoh aku tue)
Okie done mission Sushi Maki Homemade!!
note : Jadi tak korang buat?? Kalau tak jadi cube lagi k!!! ^_^
No comments:
Post a Comment