Pening pikir 'no internet access'!

Dah seminggu aku pinjam laptop ayah aku sebab nak update blog nieh. Header x siap2! :face22: Sori sebab lame x menghupdate blog nie.. Thx pada yang singgah juge.. x sangka plak ade yg sudi nak tgk blog aku nie kan..:face21: (konon terharu nieh). Bile laptop depan mata kononnye rajin lar nak update blog tetibe bile nak access internet x bley plak.. Pening duk pikir.. Hari2 dok godek2 laptop nie.. Pastu bile x jumpe mule la rase malas nak bukak internet.. jawabnye tido lar.. Hari nie memang rase nak update blog pastu nak buat header skali then try access internet.. dh connect tpi x received pon. sakitnye ati.. macam2 gak la try tpi x bley.. then tanye ayah aku apsal x bley access internet? Katenye kawan die tukar ip untuk x bagi access internet tempat laen kecuali tempat keje ayah aku jerk.. pergh! patut lar.. dengan keizinan ayah aku, aku mintak tukar lar ip.. then gune pertolongan Mr. Jack Mania aku.. :w:Die pon tukar ip ikut google.. pastu aku try restart internet dgn laptop, x bley gak... agak menyirap gakla disitu kan. :3:Tapi status 'no internet access' tue dah xde.. maknenye ade problem laen lar.. then aku try guna Mozilla sebab aku just try gune chrome jer.. yang sakit ati nye aku x pernah terpikir nak bukak Mozilla!! pergh!!! buang masa seminggu.. ahahahha... tapi dari kuar perkataan 'no internet access' lagik sakit ati kan... jom aku ajar skit camne nak kasik die connection dengan menukar ip address korang kepada Google Public DNS... (mood rajin nak share).


Meh ikut cara nie untuk Windows 7 :

  1. Go the Control Panel.
  2. Click Network and Internet, then Network and Sharing Center, and click Change adapter settings.
  3. Select the connection for which you want to configure Google Public DNS. For example:
    • To change the settings for an Ethernet connection, right-click Local Area Connection, and click Properties.
    • To change the settings for a wireless connection, right-click Wireless Network Connection, and click Properties.
    If you are prompted for an administrator password or confirmation, type the password or provide confirmation.
  4. Select the Networking tab. Under This connection uses the following items, select Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) or Internet Protocol Version 6 (TCP/IPv6) and then click Properties.
  5. Click Advanced and select the DNS tab. If there are any DNS server IP addresses listed there, write them down for future reference, and remove them from this window.
  6. Click OK.
  7. Select Use the following DNS server addresses. If there are any IP addresses listed in the Preferred DNS server or Alternate DNS server, write them down for future reference.
  8. Replace those addresses with the IP addresses of the Google DNS servers:
    • For IPv4: 8.8.8.8 and/or 8.8.4.4.
    • For IPv6: 2001:4860:4860::8888 and/or 2001:4860:4860::8844
  9. Restart the connection you selected in step 3.
  10. Test that your setup is working correctly; see Testing your new settings below.
  11. Repeat the procedure for additional network connections you want to change.

nie aku copy dari Google Public DNS.. Kalau korang gune Mac Os or laen2 pon bley tgk kat situ...

Pastu ade plak masalah laen bile internet dah bley.. korang tau ape plak jadik?? Nanti aku update lagik.. hakhakahak... Tunggu k.. maybe aku akan share masalahnye dgn korang..

(akhirnye ter-update gak blog aku nie walaupon header masih dalam contruction.. huhuhu..

2 comments:

gmiDOTstudent09 said...

sudah follow awk...
cehhh tererr nye dyer trobleshooting

speechless009.blogspot.com
follow la kalau sudi

azwanyrazak said...

gmi : mekacih... follow u jgk.. =)

Click Me!

Hak Cipta Terpelihara Oleh Azwany Razak ^_^ 2009-2013